Burgazadası
Burgazadası,İstanbul Prens Adaları‘nın üçüncü büyük adasıdır. Yuvarlak biçimli ve eni boyu yaklaşık 2 kilometre olan adanın üzerindeki tek tepe, Bayrak Tepe’dir. Kuzeyinde Kaşık Adası,doğusunda Heybeliada(http://www.degisti.com/index.php/archives/5235) bulunan Burgazada’ya,ilk çağlarda emin liman anlamına gelen Panormos denilmiştir. Daha sonraları,Büyük İskender’in eski generali Antigone’nin burada yaptırdığı kaleden dolayı,adaya Antigone adı verilmiştir. Fetihden sonra Türkler, adaya kale burcu anlamına gelen Burgaz demiştir.
Evliya Çelebi’nin 17.yy’da yazdığına göre, ada halkı Rumlardan ve çok az sayıda da Yahudi ile Ermenilerden oluşmaktadır.İstanbul’daki Rumların nüfusunun azalmasıyla birlikte, adadaki Rumların sayısı da çok düşmüştür. Bugün adada çok az Rum kalmasına karşın,İstanbullu Yahudilerin sayısı fazladır.
Genel olarak ada nüfusunun büyük bir bölümünü Türkler oluşturmaktadır. Adanın sol yamacındaki Avusturya Lisesi’ne ait binalarda ise Avusturyalı rahip ve rahibeler yaşamaktadır.
Burgazadası,çam ormanları,sahilleri ve zarif ahşap köşkleriyle İstanbul’un sevilen bir sayfiye yeridir.Günbatımı manzarasıyla meşhur olan Kalpazankaya mevkii,adanın batı yönündedir. Türkiye’deki ilk kalıp paranın burada basıldığı söylenmektedir. 176 m yükseklikteki Bayrak Tepe,adanın güney kıyısından yükselen dik bir yamacın üstündedir. “Hristos Manastırı” da bu tepede bulunmaktadır.
1928’de kurulan Burgazada Senatoryumu,Türkiye’nin en eski senatoryumlarından biridir .Burgazadası’nda 1953 tarihine kadar hiç cami inşaa edilmemiştir. Adanın en önemli yapısı,Patrik Methodios’un yedi yıl hapis yattığı mahzen üzerine yapılan Aya Yani Kilisesi’dir.(http://www.degisti.com/index.php/archives/363)
Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından,Sait Faik Abasıyanık hayatının bir bölümünü burada geçirmiştir. Burgazada ve diğer İstanbul Adaları, Abasıyanık’ın hikâyelerinde önemli yer tutmuştur. Yazarın Burgazada’daki evi, Sait Faik Müzesi adıyla müze haline getirilmiştir.
6 Ekim 2003’de adada büyük bir orman yangını çıkmıştır. Yangından sadece on gün sonra 450 dönüm arazi üzerinde,İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, Adalar Belediyesi, sivil toplum örgütleri ve ada halkının katılımlarıyla ağaçlandırma çalışmalarına başlanmış, çabalardan büyük ölçüde olumlu sonuç alınmıştır.
Eylül 2012 itibariyle Burgazadası fotoğrafları güncellenmiştir.
Eylül 2012 itibariyle Burgazadası fotoğrafları güncellenmiştir.
Arif KIZILDAG
Yukaridan asagiya dördüncü resim Burgaz’a degil, Kinaliada’ya aittir.