Yeniköy
İstanbul Boğazı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) Rumeli yakasında yer alan semt, Sarıyer (http://www.degisti.com/index.php/archives/2612)ilçesine bağlıdır. Güneyde İstinye,kuzeyde Tarabya(http://www.degisti.com/index.php/archives/7671) semtleriyle komşudur. Yeniköy‘ün olarak ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kaynaklarda Bizans dönemindeki adı bile verilmektedir; “Kommaros”.
Yeniköy,İstanbul’un fethi sırasında harap bir yerleşimken, İstanbul’un fethinden sonra buraya ilk gelenler Romanya’nın Geni bölgesinden Ulahlı aileler ve daha sonra Rumlar olmuştur. Ulahlardan bir yüzyıl sonra Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566)’ın fermanı ile Karadeniz’den özellikle de Trabzon ve Rize’den getirtilen Türk ve Rum ailelerinin yerleştirilmesiyle Yeniköy iyice gelişmiş ve Geniköy denen yer, Kanuni Sultan Süleyman’ın buyruğuyla Yeniköy adını almıştır.
18.ve 19.yüzyılda levantenlerin ve zengin gayrimüslimlerin yalıları ile dolmaya başlayan Yeniköy,bu tarihten günümüze her dönem gelişen bir semt olmuştur. Semtte pek çok tarihi yapı yer almaktadır. Yalılar,köşkler,konaklar,çeşmeler,dini yapılar, Yeniköy sahilini ve tepelerini süslemektedir. Semtteki ilk tarihi binayı, Sultanahmet Camii bina emini Kalender Çavuş yaptırmıştır; ki bu yapı Kalender Kasrı‘dır.( http://www.degisti.com/index.php/2011/02/25/kalender-kasri/#more-1845 )
Yeniköy,zaman içinde bir çok yabancı ülke temsilcilikleri tarafından da ilgi görmüş; Polonya ( http://www.degisti.com/index.php/archives/1270 ), İran, Avusturya, Yunanistan, A.B.D. elçileri yaz aylarını bu semtte yer alan konsolosluk binalarında geçirmişlerdir.
Günümüzde Yeniköy, tarihi dokusu ve doğasıyla İstanbul’un öne çıkan semtlerinden biridir.
FIKRET BÖRE
Gözlerim yaslandi birden YENIKÖY RESIMLERINI görunce! yazlari buraya gelir “ISKELE GAZINOSUNDA Ahmet Köseoglu amcaya yardim eder, 2,5 lira para alirdim! Kalkavanlarin yalisinin önunden denize girer, iskeleye kadar olan bölumu tarar, 2-3 adet iri KEFAL vurur, Iskeleden yukari cikar, baliklari lokantaya götururdum.
Aksamleyin de “AKSAMCILAR” kefal pilaki icin gelirlerdi. Ayak ustu kadehinden bir yudum alir, ustune de kefal pilakisi,ver elini YENIKÖY caddesini arsinlarlardilar!