Ihlamur Kasrı Beşiktaş
Beşiktaş ve Nişantaşı arasındaki vadide yer alan Ihlamur Kasrı,Sultan Abdülmecit(1839-1861) tarafından Nikogos Balyan’a yaptırılmıştır.Nikogos Balyan,etrafı yüksek duvarlarla çevrili,24.724metrekarelik bir ağaçlık içine iki yapı inşaa etmiştir.Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü diye adlandırılan bu yapılardan Merasim köşkü,asıl Ihlamur Kasrı’dır.
Kasırların bulunduğu bölge, 18.yüzyılda “Hacı Hüseyin Bağları” adıyla bilinen bir mesire yeri iken,III.Ahmet döneminde(1703-1730) burası bir “Has Bahçe”ye dönüştürülmüştür.Sultan Abdülhamid (1774-1789) ve III. Selim (1789-1807) dönemlerinde de ilgi çeken kasır,19.yüzyılın ilk yarısında Sultan Abdülmecit tarafından dinlenme ve konuk ağırlama amaçlı kullanılmıştır.Abdülmecit daha sonra 1849-1855 yılları arasında,bu sade ve küçük kasrın yerine bugün bulunanları yaptırmıştır.
Törenler için düşünülmüş olan ve bugün asıl Ihlamur Kasrı olarak bilinen Merasim Köşkü,yüksek bir subasman üzerine kesme taştan,dikdörtgen planlı ve tek katlı inşa edilmiştir.Barok çizgiler taşıyan yapının iç süslemelerinde,dönemin motiflerini yansıtan kalemişleri göze çarpmaktadır. Padişahın maiyeti,kimi zaman da haremi tarafından kulanılan ve Merasim Köşkü’nün biraz ilerisinde yer alan Maiyet köşkü ise iki katlı ve daha sade bir yapı olarak inşaa edilmiştir.
Genç yaşta ölen Abdülmecit’in,kardeşi Sultan Abdülaziz’in bu kasırlara abisi kadar ilgi göstermemesine karşın,Sultan Mehmet Reşat(1908-1918) zaman zaman bu kasırları kullanmış hatta yabancı bazı konuklarını burada ağırlamıştır.Cumhuriyet döneminde boş ve bakımsız kalan kasırlar,1951 tarihinde İstanbul Belediyesi’ne verilmiştir. Dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay,Maiyet Köşkü’nde Tanzimat Müzesi’ni kurmuş; Merasim Köşkü’nü de ziyarete açmıştır.1966 yılında TBMM Milli Saraylar bünyesine katılan kasırlardan Merasim Köşkü bugün bir müze-saray olarak,Maiyet Köşkü ve bahçenin bir bölümü de kafeterya olarak hizmet vermektedir.
Etrafı kalın ve yüksek duvarlarla çevrili bu bahçenin,üç, dört yıl önce yüksek duvarları yıkılmış;yerine beyaz parmaklıklar yapılmıştır.Böylece bahçe ve kasırlar,çevreye dahil olmuş,halkın bu yapılara olan ilgisi daha da artmıştır.Ihlamur Kasrı’nın bahçesine kişi başı 1TL. ödeyerek girilebilmektedir. Kasrın içine girmek içinse T.C. vatandaşlarından 2.5TL, yabancılardan ise 5TL alınmaktadır. Pazartesi ve Perşembe günleri Ihlamur Kasrı ziyarete kapalıdır.
Kaynakça:
eser
Resimler harika, bu guzelligi bizlere sundugunuz icin tesekkurler