degisti.com

zamanla her şey değişir…

Feshane

Feshane

Feshane, Osmanlı’nın önemli sanayi ürünleri olan çuha ve feshin temini için 1835 yılında Sultan Abdülmecit’in fermanıyla Eyüp’de Haliç kıyısında kurulmuş olan tarihi fabrikadır. Üretimi özelliğiyle, türünün ilk prefabrik çelik konstrüksiyon tekstil fabrikası olan Feshane, günümüzde uluslararası fuar, kongre ve kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.

Yapının kolonları Belçika’da döküm olarak imal edilerek getirilmiştir. Buharlı dokuma tezgahları da yurtdışından getirilen Feshane, 1866 yılında, döneminin en gelişmiş dokuma fabrikası olarak yenilenmiştir. Feshane’de dokunan kumaşlar, 1855 Paris 3.Uluslararası Sergisi’nde, 1863 İstanbul ‘’Sergi-i Umum-i Osmani’’ Sergisi’nde ve 1893 Chicago Uluslarası Sergisi’nde sayısız altın madalya ile ödüllendirilmiştir.

Feshane’de, kumaş ve fes dışında özel olarak halı da üretilmiştir. Hatta Çanakkale Zaferi dolayısıyla 1918 yılında Mustafa Kemal Paşa’ya Talat Paşa tarafından hediye edilen halı burada üretilmiştir. 1939 ‘da ‘’Feshane Mensucat A.Ş ‘’ kapatılarak, Sümerbank Defterdar Fabrikasına dönüştürülmüştür. 1986 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Haliç ve çevresini düzenleme projesi kapsamında, Feshane’nin konfeksiyon bölümü, Bakırköy sanayi işletmesine taşınmış ve fabrika 8000 metrekarelik büyük dokuma salonu dışında yıkılmıştır.

1992’de,  Büyükşehir Belediyesi ve özel bir kuruluşun girişimiyle çağdaş el sanatları müzesine dönüştürülen Feshane binası, ilerleyen zamanda Haliç tarafı cümle kapısı önünün sular altında kalması ve bu suların içerilere kadar girmesi nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. 1986’dan sonraki 12 yıllık süreçte harap olan Feshane, 1998 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu yeni bir restorasyon çalışmasıyla kurtarılabilmiştir.

feshane3

Bugün Feshane’nin, 1.721 metrekaresi el sanatları çarşısı, 700 metrekaresi kahveli çarşı, 550 metrekaresi restoran-kafeterya-mutfak ve yönetim ofisi olarak kullanılmaktadır. Alanın 274 metrekaresi ise çeşitli organizasyonlar için ayrılmıştır.  Yapıda, orijinal iç duvarlarının, tüm çelik konstrüksiyonun, çatı sisteminin, pencere ve kapıların, geniş bir perspektif içerisinde izlenmesine ve binanın tüm yalınlığıyla sergilenmesine imkan sağlayan, minimal bir tasarım kullanılmıştır.

Bina, sergi, fuar, konser, müzayede, kongre ve çeşitli davetler gibi farklı işlevleri kapsayacak şekilde tasarlanmış; alt yapı ve konfor donanımları bu farklı fonksiyonları işletebilecek kapasitede düşünülmüştür. Önceki restorasyonda kullanılan kavisli duvara, cümle kapısından girişte, çok amaçlı salon önünde bir fuaye oluşturması ve binaya ferahlık vermesi dolayısıyla dokunulmamıştır. Ayrıca yoğun organizasyonlarda giriş ve çıkışların daha kolay algılanması amacıyla, kapının üzerine bir taç ilave edilmiştir.

Feshane binasının, 56.000 metrekarelik alana sahip geniş bahçesi de, peyzaj çalışmasıyla çevre düzenlemesi kapsamında ele alınmıştır. Bu alanın 18.000 m2’si Feshane’deki aktivitelerin katılımcılarına yönelik otopark olarak kullanılmaktadır. Geri kalan 38.000 m2 alanda ise yürüme yolları, seyir ve dinlenme bölümleri, çocuk parkı, bahçe, restoran ve ana girişe yönlenmiş bir süs havuzu yer alır. Ayrıca Feshane’nin tam orta aksına bir motor iskelesi yapılmış; böylece Feshane’ye deniz yoluyla da ulaşım sağlanmıştır.

feshane_2014

 

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

2 comments

ayfer

Sanayileşme’nin küçük el sanatlara yansımasını incelediğim tez çalışmam sırasında kumaş ve halı üretimleri yapmış olan Feshane’ye de düşmüştü yolum.O vakitler, yeni yeni tamamlanan restorasyon çalışmaları vardı ve oraya gittiğimde in – cin top oynuyordu içi neredeyse bitmiş, dışı ise yarı yarıya inşaat alanıydı, bir görevli bulup derdimi anlattım ve girdim içeri. Öyle hemen de çıkmadım iyi bir dolaştım. Ne cesaret:)

Necdet

Feshane başka bir kaynakta okuduğum kadarıyla II.Mahmut zamanında yapımına başlanmıştır. Öyle ki fesin kullanımına dair II.Mahmut ferman bile vermiş diye biliyorum..İyi çalışmalar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir