Hamit Paşa Yalısı
Hamit Paşa Yalısı, Beylerbeyi’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196) Yalıboyu Caddesi üzerinde yer alır. XVIII. yüzyıla ait yalının ilk sahibi I. Abdülhamit devri sadrazamı Halit Hamit Paşa’dır.
zamanla her şey değişir…
Hamit Paşa Yalısı, Beylerbeyi’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196) Yalıboyu Caddesi üzerinde yer alır. XVIII. yüzyıla ait yalının ilk sahibi I. Abdülhamit devri sadrazamı Halit Hamit Paşa’dır.
Galata Mevlevihanesi, Beyoğlu Tünel( http://www.degisti.com/index.php/archives/1632 ) meydanından Galipdede Caddesi’ne girildiğinde hemen solda yer alır. “Kulekapısı Mevlevihanesi” ve “Galipdede Tekkesi “adlarıyla da anılan mevlevihane, II. Beyazıt Han dönemi Bosna Beylerbeyi İskender Paşa tarafından 1491 yılında inşaa ettirilmiştir. İlk şeyhi de Mehmet Sema-i Çelebi’dir.
Mevlevihane; semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi ve hünkar mahfili, bacılar kısmı, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazireden oluşmaktadır.
Galata Mevlevihanesi’nin kırlarla ve korularla kaplı olan çevresi, zaman içinde mesire niteliğini kaybetmiş, XIX. yüzyılda Pera’daki kagir levanten mahalleleri mevlevihanenin çevresini kuşatmıştır. Zamanla yabancı bir doku içinde sıkışıp kalan Galata Mevlevihanesi, İstanbul’u ziyarete gelen ve Pera’da ikamet eden yabancıların klasik uğraklarından biri olmuştur.
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Saraçhane’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/5382)Dede Efendi Caddesi’yle Şehzadebaşı Caddesi’nin kesiştiği köşede yer alır. Vefa’dan Şehzadebaşı’na çıkılan yolun sonundadır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında inşaa ettirilen külliye, cami, medrese, sebil, kütüphane ve mezarlıktan meydana gelmektedir.
Makbul İbrahim Paşa Camii, Karaköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/581),Tersane Caddesi, Arap Kayyum Sokak’da yer alır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Vezir-i Azamı Makbul İbrahim Paşa tarafından 1536’da yaptırılmıştır.
Klasik üslupta inşaa edilen cami, muhtelif yangın ve depremler sonrası harap olunca, II.Mahmut (1808-1839) zamanında onarılmıştır. 1913 yılında geçirdiği bir yangın sonrasında ise yıkılarak yerine şimdiki cami yapılmıştır.
Eczacıbaşı Mr.Walker Yalısı, Yeniköy’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/1828) Kalender Caddesi üzerinde yer alır. Yalıyı satın alan A.V.Walker, otuz dönümlük, dört set halinde geniş bir bahçe içinde bulunan binada, vefat edene kadar ikamet etmiştir . Walker 1964-1973 yılları arasında yalıda kiracı olarak bulunmuştur.
Sanasaryan Han-Sansaryan Han, Sirkeci’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/7350) Mimar Kemalettin Caddesi üzerinde, 4.Vakıf Han’ın(ht4tp://www.degisti.com/index.php/archives/18631) hemen yanında yer alır. 1895 yılında Erzurumlu tüccar Mıgırdiç Sanasaryan tarafından mimar Hovsep Aznavur’a yaptırılmıştır.
Hovsep Aznavur(1845-1935) 1867’de Londra’dan gelip İstanbul’a yerleşen bir mimardır. 1914’de Kahire’ye taşınmış ve orada hayata gözlerini yummuştur. İstanbul’da yaşadığı yıllarda Cibali Tütün Fabrikası, Sveti Stefan Kilisesi(http://www.degisti.com/index.php/archives/6144), İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı,Tepebaşı’nda yanan Dram Tiyatrosu gibi yapılara imzasını atmıştır.
Münevver Ayaşlı Yalısı, İstanbul Boğazı’nın(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) Anadolu yakasında Beylerbeyi(http://www.degisti.com/index.php/archives/1196) İskele Caddesi’nde, yer alır. Münevver Ayaşlı tarafından 1936’da yaptırılan yalının mimarı Sedat Hakkı Eldem’dir.