degisti.com

zamanla her şey değişir…

Bahariye Caddesi

Bahariye Caddesi

Bahariye Caddesi, Kadıköy’ün ünlü altı yoludan biridir. 1992 yılında araç trafiğine kapatılan Bahariye Caddesi,Altıyol göbekten hafif bir yokuşla eski Moda havuzuna kadar uzanır. 2003 yılından beri, Nostaljik Kadıköy-Moda tramvay hattı, boydan boya caddeden geçmektedir.

Bölge, vaktiyle Kadıköy ahalisinin temiz havasıyla ünlü, önemli mesire alanlarından biriymiş. O vakitlerde buranın “baharlık” olarak adlandırılması, bu caddenin Bahariye ismini almasına temel olmuş. Osmanlı döneminde has bahçelerden ve kıyılardan sorumlu olan Bostancılara ve Yeniçerilere, her ilk baharda yazlık ve baharlık kıyafetleri dağıtılır, bu vesileyle “bahariye törenleri” düzenlenirmiş. Bir rivayete göre de Bahariye Caddesi’nin adı, bu törenlerden gelmektedir.

Caddenin ismi resmi yazışmalarda “General Asım Gündüz Caddesi” olarak geçmesine rağmen, halk hep Bahariye ismini tercih etmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarında Batı Cephesi kurmay başkanlığı yapmış bir komutan olan Asım Gündüz’ün, isminin verilmiş olduğu bu cadde, 24 saat yaşayan bir caddedir.

Mağazaları, yeme-içme mekanları, sinemaları, çevre okulları ve dershaneleri ile her zaman canlılığını korur; Bahariye Caddesi. 1926’da Süreyya(İlmen) Paşa’nın inşaa ettirdiği, heykelleri, avizeleri, tavan resimleriyle döneminin en gösterişli binalarından olan Süreyya Sineması, caddenin önemli yapılarından biridir. Opera Sineması ise Süreyya Sineması kadar şanslı olamamış, yıkılmış; yerine bugünkü Opera Pasajı yapılmıştır…Surp Levon Ermeni Kilisesi ve Rum Ayia Triada Kilisesi cadde üzerinde yer alan, günümüze gelebilmiş sayılı yapılardandır.

İğneden ipliğe, herşeyin bulunabildiği mağazalarıylarıyla, kültür-sanat, yeme-içme mekanlarıyla Bahariye Caddesi, Kadıköylülerin hatta Anadolu yakasında ikamet edenlerin yaşamlarının önemli bir parçasıdır.

 _bahariye_caddesi

sureyya_sinemasi_eski_kadikoy_bahariye

 

 

 

 

 

 

 

Kaynakça:

A.Fahri, İstanbul’un 100 Cadde ve Sokağı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları A.Ş., İstanbul 2010, s.40,41

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

4 comments

eser

Ne degisim ama, tesekkurler

oksan okandan

malesef bir tek eski hali ile altiyol agzi cikmis

MEHMET GÜREL

SAYIN YETKİLİ
ELERİNİZE SAGLIK.İSTANBULLU OLARAK MUTLU OLDUM.GURUR DUYDUM.ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİM.YAPACAGINIZ GÜZEL DİGER ESERLERİ BEKLERİM.SAYGILARIMLA.MEHMET GUREL

Hilal Garibli

12 yıl önce İstanbul’dan göç etmiş biri olarak zaten her ziyaretimde ki değişimlerle şaşırıyorum. Fotoğraflar çok güzel. ayrıca da çok faydalı bir çalışma. Tekrar teşekkürler

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir