Atlı Köşk – Sakıp Sabancı Müzesi(SSM)
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)-Atlı Köşk, Boğaziçi’nin en eski yerleşimlerinden Emirgan’da(http://www.degisti.com/index.php/archives/12486)Sakıp Sabancı Caddesi üzerinde yer alır. Müze, hat ve resim koleksiyonlarının sergilendiği köşk bölümü ile geçici sergilere ev sahipliği yapan galerilerden oluşmaktadır.
Köşk ve yer aldığı arazi, 1848-84 yılları arasında çeşitli Osmanlı paşalarının mülkiyetinde kalmış, bu tarihten sonra bir süre Karadağ Sefareti olarak kullanılmıştır. 1913 yılında Karadağ Kralı’ndan geri alınan köşk, Sultan Mehmet Reşat’ın torunu Behiye Sultan’ın mülkiyetine geçmiştir. 1923 yılında Hıdiv İsmail Paşa’nın torunu Prens Mehmet Ali Hasan harap haldeki bu yapıyı satın almış ve 1927 yılında mimar Edouard De Nari’ye yeni bir köşk projesi çizdirmiştir. Prens Hasan aynı yıllarda eşi Ayşe İzzet Hanım’dan ayrılıp, bir daha geri dönmemek üzere Mısır’daki sarayına gidince, yapımına çok özen gösterdiği bu köşkte oturamamıştır.
Köşk ve bahçesi 1944 yılı dolaylarında, Prens Hasan’ın ablası Prenses İffet Hanım’ı ağırlamıştır. Gümüşsuyu’ndan Emirgan’a taşınan Prenses İffet Hanım, köşkte büyük kızı Misli Melek Hanım ve yeğeni Azize ile birlikte yaşamıştır. 23 Mayıs 1945’de Prens Mehmet Ali Hasan’ın Mısır’da ölümüyle oğullarına intikal eden köşk, 17 Eylül 1950’de Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmıştır. Bu arada, Hacı Ömer Sabancı’nın Mahmut Muhtar Paşa’nın Moda’daki Mermer Konağı’nda( http://www.degisti.com/index.php/archives/8398 ) yapılan müzayededen satın aldığı bronz at heykelini köşkün önüne koymasıyla, yapı halk arasında “Atlı Köşk” olarak anılmaya başlamıştır.
1864 tarihli, Fransız heykeltıraş Louis Doumas’ya ait bu at heykeli dışında Atlı Köşk’de ikinci bir at heykeli daha vardır. Müzenin girişinde yer alan ve caddeye bakan bu heykel, 4. Haçlı Seferi sırasında yağmalanan Sultanahmet Meydanı’ndan alınarak, Venedik’deki San Marco Kilisesi’nin önüne yerleştirilen 4 attan birisinin dökümüdür.
Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından sonra üç dört sene köşk kapatılmış, ardından Sakıp Sabancı ailesiyle birlikte köşke gelerek yerleşmiştir. Bu dönemde Atlı Köşk, ABD başkanlarından Jimmy Carter ve eşi, George Schultz, Fransa eski Başbakanları’ndan Raymond Barre ve Couvee de Murville, Belçika Kralı Albert, Japon Prensi Mikasa ve eşi, Singapur Başbakanı Lee Kuan Yew ve eşi gibi birçok önemli isme ev sahipliği yapmıştır.
1998 yılında Atlı Köşk,içindeki koleksiyon ve eşyalarla birlikte müzeye dönüştürülmek üzere 49 yıl süre ile Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir. Modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açılan müzenin sergileme alanları, 2005 yılında yapılan düzenlemelerle genişletilerek(6500m2), teknik düzeyde uluslararası standartlara kavuşturulmuştur. SSM bugün; zengin koleksiyonu, ev sahipliği yaptığı uluslararası geçici sergiler, konservasyon birimleri, örnek eğitim programları, gerçekleştirdiği konser, konferans ve seminerlerle sanatseverlere çok yönlü bir müzecilik ortamı sunmaktadır.
Müzedeki eserler Hacı Ömer Sabancı tarafından ilk defa 1940 yılında oluşturulmaya başlanmış, 1970 yılından sonra da Sakıp Sabancı tarafından daha da zenginleştirilmiştir. Atlı Köşk’ün giriş katındaki üç odada, Sabancı ailesinin köşkte yaşadığı dönemde kullandıkları mobilyalar, XVIII.-XIX. yüzyılın sanat eserleri ile döşenmiş olarak olduğu gibi korunmaktadır. Köşkün birinci katında, Sakıp Sabancı koleksiyonundaki Osmanlı hat sanatı eserleri sergilenmektedir. Buradaki yazma eserler Osmanlı yazı sanatının 500 yıllık geçmişini kronolojik olarak ortaya koymaktadır. Bu yazma eserlerin başında Kuran’lar, çeşitli dua kitapları, beraatlar, fermanlar, hilyeler, menşurlar, levhalar ve yazı takımları gelmektedir. Müzenin resim koleksiyonunda, XIX. yüzyılın başından günümüze kadar gelen Türk ressamlarının eserlerine geniş yer verilmiştir. Bunların arasında Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyit, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Fikret Mualla gibi ressamların tabloları bulunmaktadır. Bu bölümde ayrıca Fausto Zonaro ve İvan Ayvazovski gibi Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış, eser vermiş veya Osmanlılar tarafından yurt dışından davet edilmiş yabancı ressamların eserleri de bulunmaktadır.
Müze bahçesinde de, Roma Bizans ve Osmanlı dönemlerinden arkeolojik ve taş eserler sergilenmektedir. Yine müze bünyesinde yer alan MüzedeChanga’da çay ve kahvenin yanısıra, öğle ve akşam yemeği servisi de sunulmaktadır.
Sakıp Sabancı Müzesi’nde bugüne kadar gerçekleştirilen geçici sergilerden bazıları şunlardır: Mediciler’den Savoylar’a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi (21.12.2003 – 18.04.2004), Paris – St. Petersburg Alexandre Vassiliev Koleksiyonu’ndan Avrupa Modasının Üç Yüzyılı (12.05.2004 – 24.10.2004), Picasso İstanbul’da (24.11.2005 – 26.03.2006), Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da (13.06.2006 – 03.09.2006), Abidin Dino – Bir Dünya (24.11.2007 – 27.01.2008), Altın Satırlar: Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat Sanatı – Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid (11.12.2007 – 02.03.2008), Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi (18.02.2008 – 01.06.2008), Ottoman Calligraphy from Sakıp Sabancı Museum – Real Alcázar, Sevilla (04.04.2008 – 15.06.2008)
Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri müze kapalıdır. Salı, Perşembe, Cuma ve Pazar: 10.00-18.00, Çarşamba ve Cumartesi: 10.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açık olan müze, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü ile 1 Ocak günleri kapalıdır.
Müze Giriş Ücretleri: Tam Bilet: 12 TL – Grup Bileti ( En az 10 kişi ): 8 TL – İndirimli Bilet: 4 TL (Öğrenciler, öğretmenler ve 60 yaş üzeri ziyaretçiler)
Ücretsiz Giriş: 14 yaş ve altı çocuklar – Engelliler ve bir refakatçi – Sabancı Üniversitesi akademik ve idari personeli – ICOM Kart sahipleri – Basın mensupları
SSM’de Çarşamba günleri 18:00 -22:00 arası ziyaretler HERKESE ücretsizdir.
SSM’deki Rembrandt ve Çağdaşları Sergisi’nden kesitler:
Linkler:
SSM Web sitesi
Kenthaber Web Sitesi
Wikipedia
Reşit Çengeloğlu
Sevgili Adminlerimiz,
Bu yukarıdaki görseller beraberinde verilen açıklamalarınız adeta tatlarından yenmeye kıyılamıyacak kıvamda, emekleriniz için teşekkürümü lütfen kabul ediniz.
SSM malikleri zamanında toplumdan aldıkları ile inşa ettiklerini, tekrar topluma kültür, sanat adı altında geri dönüştürmeleri ise harikuladenin ötesinde “MAGNIFICENT”. Özellikle Rembrandt Van Ryn ve Çağdaşları sergisi göz zevkimizi pekiştirdi.
Bu bağlamda sizlere bir/iki soru yöneltmek isterim :
1. Serginin tamamını oluşturan objeler bütünü hangi Müzenin eş inhisarı adı altında yapılmaktadır ? Veya özel şahıs Kolleksiyonu mu dur?
2. Tepe spotlarının “Oil on Canvas” veya “Oil on Panel” yapıtlarda kullanılmayacağı gibi bir bilgim var. Acaba yanılıyormuyum ?
3. Fotoğraf çekimi flaşlı veya flaşsız, yine yanlış bilmiyorsam sakıncalı. Eskinin tabiri ile çok yüksek ASA’lı filmler beraberi çekim yapılması öngörülmektedir. Sizlere SSM idaresi bu serginin portalınızda yayınlanmak üzere önceden dialarınımı verdi acaba ?
4. Bu sergi beraberi keşke Rembrandt Van Ryn eserlerinden Titus Portresini ve kendi şahsını betimleyen eserinide görebilseydik.
Tabiidir ki 4.cü soru ile 1.ci soru bu bağlamda çakışmaktadır. Üstad yaşamı boyunca onlarca eser vermiş ve sonrasında bu eserler günümüze kadar farklı adresler üzerinden ulaşmış. Mesela Titus Viyana Sanat Tarihi Müzesinde sergilenirken, Kendi Portresi NY Frick özel Kolleksiyonu içerisinde yer almaktadır. (Belkide el bile değiştirmiştir)
Bir diğer olmazsa olmaz, keşke sizde bu eserleri güzel portalımıza taşırken SSM nin yaptığı gibi ufak açıklamalar beraberi eserleri tanıtsaydınız (!) mesela yapım tarihleri gibi. Kanımca bu sayede el ve renk/ışık melekelerinin tarih skalası içerisinde nasıl değiştiğinin farkınıda daha rahat anlayabilirdik.
Bütün emekleriniz ve yarattıklarınız için sonsuz teşekkürlerimi tekrar lütfen kabul ediniz, sevgi ve saygılarımla…
Reşit Çengeloğlu