degisti.com

zamanla her şey değişir…

Tophane Saat Kulesi – Nusretiye Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi – Nusretiye Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi, Tophane’de (http://www.degisti.com/index.php/archives/1583#comment-1969) Salıpazarı’nda, Nusretiye Camii’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/629) arkasında, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin (http://www.degisti.com/index.php/archives/14239) bahçesi içinde yer alır.  Mimarının Balyanlar olduğu söylenmektedir.

Eski fotoğraflarından Tophane Rıhtımı’nda deniz kenarında olduğu görülen kule, denizin doldurulması sonrasında, gümrük alanının yüksek duvarlarının arkasında kalmıştır. Giriş katındaki Sultan Abdülmecit’in tuğrası üzerindeki kitabe 1848-49 tarihini göstermektedir. Neoklasik tarzda yapılan kule 15 m. uzunluğundadır.

Kare kesitli katlarla yukarı doğru kademeli olarak daralan yapı, en tepedeki saatli bölümle birlikte dört kat olarak inşaa edilmiştir. Zemin kat, cepheden bağımlı olmadan köşelere yerleştirilmiş dörder kolonla kuşatılmıştır. Dor üslubundaki kolonlar arasına, her cephede, yüksek ve yuvarlak kemerli kapılar açılmıştır. Dışarı taşkın kilit taşları üzerinde palmet motifleri yer alır. Denize bakan kapısının üzerinde yıpranmış bir Abdülmecit arması bulunmaktadır. Zemin kat ile birinci katı bir triglif-metop frizi ayırır.

Kulenin birinci katı,köşelerde iyon başlıklı yivli pilastrlarla donatılmıştır. Pencerelerde, profilli konsollarla taşınan, düz bir lento üzerine açılmış, basık yuvarlak, ayna kısmı boş, barok görünümlü kemerler kullanılmıştır.  İkinci kat, köşelerde çerçeveler içine alınmış çelenkler ve bitkisel süslemelerle hareketlendirilmiştir. İki yandan pilastrlarla sınırlanan pencereleri, yuvarlak kemerlerlidir ve üzengileri palmet motifleriyle tezyin edilmiştir. İnce saçak bölümünü ufak konsollar taşımaktadır.

Son katta her cephede, girland içine alınmış, daire biçimli,  Zenith marka saatler vardır. Kurşun kaplı bir beşik tonozla örtülü saatli bölüm, köşelerde “S” kıvrımlı desteklerle kuşatılmıştır. Köşelerdeki küre biçimli taşlar, daha büyük boyutlarda zemin kattaki kapı önlerinde de bulunmaktadır.

 Saat Kulesinin üzerinde uzunca bir sancak direği vardır. 1913’de geçirdiği yangından sonra uzun bir süre harap durumda kalan ve bir süre depo olarak kullanılan kule, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteğiyle restore edilmiş ve bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

Kaynakça:

Okçuoğlu, Tarkan,”Tophane Saat Kulesi”, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, İstanbul 1994, s.278

Emlakkulisi.com

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

3 comments

NEVİN DÜZEL

YAZIK OLMUŞ ŞİMDİKİ DURUMU ÇOK VAHİM

erdoğan

BENCEDE YAZIK OLMUŞ,SANKİ Bİ KENARA ATİLMİŞ GİBİ VE HİÇ BAKIM YAPILMAMIŞ.29.06.2013 CUMARTESİ GÜNÜ İSTANBUL MODERENE GİTDİMDE GÖRMÜŞDÜM,İKİ DUVAR İÇİNDE UNUTULMUŞ ŞEKİLDE BİRAKILMIŞ.

Ahmet Faruk Dâi

Bir de daha eski halini bir görseydiniz..Dışı delik deşik,kırık dökük perişan….İçi ise,Makine yağları,halatlar,gemi motor parçaları gibi gemi malzemeleriyle dolu bir depo idi…Şimdiki proje çerçevesinde daha iyi bir duruma getirileceğini umut edelim….

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir