Sadrazam Kadri Paşa Yalısı
Sadrazam Kadri Paşa Yalısı, Kanlıca’da (http://www.degisti.com/index.php/archives/6873) Körfez Caddesi üzerinde yer alır. XIX. yüzyıl ortalarına tarihlendirilen ve mimarı belli olmayan yalının, banisi Sadrazam Ahmet Arifi’dir. Kadri Paşa’ya kayınpederi Hekim İsmail Paşa’dan intikal eden yalı, bu tarihten sonra “Sadrazam Kadri Paşa Yalısı” olarak tanınmıştır.
Bugünkü bina, eski yapının selamlık bölümüdür. Beyaz, iki katlı yalının çatısında cihannüma görünümünde ışık feneri bulunur. Birinci kat denize doğru bir konsol oluşturmaktadır. Bu katta uzun ve taş döşeli bir salon ile buna açılan dört oda, yukarı katta ise yine bir salon ve buna açılan beş oda yer alır.
Odaların tamamı yan yana olarak deniz yönünde dizilmiştir. Bu cephede ortada üçlü giriş kapısı, bunun solunda dört, sağında ise üç pencere yer alır. Yalıda, Abdülmecit Han devrinin mimari özelliklerini taşıyan nişler ve tavan süslemesi mevcuttur.
Özgün halinde Kanlıca(Mihrabat) Körfezi’ne 150 metre cephesi olan yalının, güneyinde yer alan kubbeli deniz hamamı ile kuzeyinde yer alan ve üzerinde hamlacı odaları bulunan kayıkhanesi günümüze ulaşamamıştır.
Birçok deniz kazasına maruz kalan Sadrazam Kadri Paşa Yalısı, tarihindeki büyük kazaların ilkini 1930’da yaşamış, akabinde rıhtımları yenilenmiştir. Yalının güneyinde yer alan harem bölümü, 1930-1940 yıllarında miras bölüşülmesi esnasında yıktırılmıştır. 1967’de ahşap olan yalı tamamen yıktırılıp, kagir olarak yeniden inşaa edilmiştir. 27 Ocak 1981’de bir Yunan şilebinin kuzey bölümüne girmesi sebebiyle ikinci büyük felaket yaşanmış, bu bölüm 1983’de yeniden yapılmıştır.
Geniş bir alana yayılmış olan “Kadri Paşa Yalısı”, gemiler çarptıkça küçülmüş, zamanla üçte ikisi yıktırılmış, arsaları ve bahçeleri satılmıştır. Yalının günümüzdeki maliki Sadrazam Kadri Paşa ailesinden Ayşe Müzdan Kunttav’dır.
Kaynakça:
O.Erdenen, Boğaziçi Sahilhaneleri I Anadolu Yakası, Kültür A.Ş, İstanbul 2006,s.101-104
istanbulkulturenvanteri.gov
Leave a Reply