Bağdat Caddesi
Bağdat Caddesi ya da kısaca Cadde,İstanbul’un Anadolu yakasında, Kadıköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/524) ilçesinde yer alır. Bostancı’dan başlayıp Kızıltoprak’daki Bostancı köprüsüne kadar devam eden Bağdat Caddesi, 9 kilometrelik bir yoldur.
Cadde’nin geçmişi Bizans’a kadar dayanır ama bu dönemki adı bilinmemektedir. İstanbul’un fethedilmesinden de önce ticaret kervanları ve ordular tarafından,Bizans’ı Anadoluya bağlayan bir yol olarak kullanılan Bağdat Caddesi,Osmanlı İmparatorluğu döneminde de önemini korumuştur. IV.Murat, İran Bağdat’ı ele geçirince bu yoldan geçerek Bağdat seferine çıkmış, zaferle döndüğü seferinden sonra da bu yol “Bağdat” ismini almıştır. Bağdat Caddesi’nin elit bir semt olması II.Abdülhamit zamanına rastlar. II.Abdülhamit dönemindepadişahın sarayına yakın olmak isteyen paşalar,zengin tüccarlar,Kadıköy’de konaklar,köşkler yaptırmışlardır,ki bu evler Bağdat Caddesi’nin ilk evleridir. 1918 yılında İstanbul Şehremaneti,Kızıltoprak ile Kurbağalıdere arasını Bağdat yolu olarak göstermiş;1934 yılındaysa,Kızıltoprak’dan Pendik’e kadar uzanan yol Bağdat Caddesi olarak adlandırılmıştır.
Cadde,I.Dünya Savaşı’ndan önce Arnavut kaldırımı taşlarla döşeliyken,daha sonra asfaltla kaplanmıştır. Cumhuriyet döneminde bir ara tramvay hattınında üzerinden geçtiği Bağdat Caddesi, günümüzde Bostancı’dan Kadıköy’e doğru tek yönlüdür. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kalesi olarak da bilinen Cadde’nin, 2005 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından kaldırımları genişletilerek,yayalar için daha elverişli duruma getirtilmiştir.
Günümüzde Cadde, kafeleri, restoranları, dünyaca ünlü markaların yer aldığı mağazalarıyla , İstanbulluların sosyal yaşamının önemli bir parçasıdır.
Kaynakça:
A.Fahri, İstanbul’un 100 Cadde ve Sokağı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Yayınları, İstanbul 2010, s.38-40
Özcan Yıldız
Bu kategoriyide biraz önce farkettim,bakar körüm herhalde 🙂