Harbiye
Harbiye, İstanbul’un Şişli(http://www.degisti.com/index.php/archives/15379) ilçesine bağlı bir semttir. Kuzeyinde Halaskargazi ve Teşvikiye mahalleleri, batısında İnönü ve Ergenekon mahalleri bulunan semtin, doğusunda Beşiktaş(http://www.degisti.com/index.php/archives/2589) ilçesi, güneyinde ise Beyoğlu ilçesi yer alır. Semt, 1834-1936 yılları arasında burada bulunan Mekteb-i Harbiye’den dolayı Harbiye adını almıştır.
Harbiye’de yerleşim,1870 Beyoğlu yangınında evsiz kalan levantenlerin ve gayrimüslimlerin, bu bölgede kagir binalar inşaa etmeleriyle başlamıştır. Semtte daha sonraları çoğunlukla askeri ve idari yapılar inşa edilmiştir. 1834’de Sultan II.Mahmut’un emriyle kurulan ve bölgeye adını veren Mekteb-i Harbiye’nin, günümüzde Askeri Müze olarak kullanılan binası, 1864 yılında II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.
İstanbul Radyoevi 19 Kasım 1949’da İsmet İnönü’nün açılış konuşmasıyla hizmete girmiştir. İstanbul’un hatta Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı oteli olan Hilton Oteli’de(1955), Harbiye’de yer almaktadır. Gürcistan’ın İstanbul Konsolosluğu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maçka Ve Taşkışla Kampüsleri de, bu semtte bulunur. Ayrıca Cemil topuzlu Açıkhava Tiyatrosu(1946-1947), 1995-1996’da yenilen Lütfi Kırdar Kongre Ve Sergi Sarayı, Şehir Tiyatroları’nın Muhsin Ertuğrul Sahnesi de, Harbiye’nin dikkat çekici diğer yapılarıdır. Yine Harbiye’de bulunan ve 1981 yılında inşa edilen Orduevi ise Türkiye’nin en büyük orduevidir.
Bugün Harbiye’nin ana caddesi olan Cumhuriyet Caddesi boyunca daha çok, yerli yabancı havayolu ve turizm şirketleri ile oteller göze çarpmaktadır.
O Tek
Cok guzel bir calisma, ama fotograflarin daha yuksek cozunurlu (high resolution) olmasini arzu ederdim, bu cozunurluk bence yeterli degil