degisti.com

zamanla her şey değişir…

Minerva Han

Minerva Han

Minerva Han, Karaköy’de, Bankalar Caddesi üzerinde yer alan son yapıdır. 3 bin 484 metrekare alana sahip olan han, 1913 yılında inşaa edilmiştir. Han adını, eski Yunan’da bilgi, bilgelik ve sanatı temsil eden Tanrıça Athena’nın, Roma Mitolojisi’ndeki adı olan Minerva’dan almıştır.

Değişik dönemlerde, değişik amaçlarla kullanılan bina, ilk olarak Atina Bankası’na hizmet vermiştir. Bir rivayete göre banka, zengin bir Rum tarafından, İmparatorluğun son dönemlerinde, Osmanlı’daki Rumlara finansman sağlamak için kurulmuştur. Türkiye’nin uluslararası alandaki politik eğilimlerine bağlı olarak, 1930′larda Atina Bankası birden Deutschbank olmuştur. 1950′lerden 1980‘lerin başına kadar, binada Doğan Sigorta hizmet vermiştir.

Daha sonra Minerva Han, 1993‘e kadar Aksigorta’ya  ev sahipliği yapmıştır. Yapı, 24 Mart 1998’den bu yana da, Sabancı Üniversitesi’nin Karaköy İletişim Merkezi olarak işlev görmektedir. Konferanslar ve kültürel faaliyetlerin düzenlendiği Minerva Han’ın, bankacılık dönemlerinden kalan, bodrum katındaki kasa dairesi de, bir sanat galerisine dönüştürülmüştür.

Minerva Han, dönemin tümüyle betonarme olarak inşaa edilen yapılarının öncüsüdür. Yüksek bir zemin kat üzerine beş kat ve bir de çatı katıdan oluşmaktadır. Yapının giriş kapısı köşeye yerleştirilmiş, tepeye de bir köşe kulesi kondurulmuştur. Son restorasyonda,giriş kısmının tavanı elden geçirilip altın tozuyla yaldızlanmış ve binadaki kapıların hepsi değiştirilmiştir. Asansör, ilk yapıldığından beri kullanılan asansördür.

Hanın dış cephesi, mitolojik öğelerle bezenmiştir. Giriş kapısının üzerinde yer alan kabartmalarda, bolluğu simgeleyen iki bereket boynuzu ve ortalarında duran Minerva büstü görülmektedir. Hemen altında da, Minerva’nın simgesi olan baykuş figürü yer alır. Yapının en üst katında, haber tanrısı Hermes, kanatlı şapkası ve asası ile tasvir edilmiştir. Teras kenarlarında yer alan biri kadın, biri erkek olan 2 figürün, ticaret ve sanayiyi temsil ettikleri kabul edilmektedir. Beşinci katta, tıp ilmini simgeleyen birbirine dolanmış bir çift yılan kabartması, ikinci katta kucaklarında meyve sepeti taşıyan Venüs heykelleri, yapıda göze çarpan diğer figürlerdir.

Yuksek_Kaldirim_ve_Minerva_Han_1965_Istanbul

Minerva_Han_Yuksek_Kaldirim_Caddesi_18_Eylul_2013

Yuksek_Kaldirim_Caddesi_Minerva_Han_18_Eylul_2013

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir