degisti.com

zamanla her şey değişir…

Park Hyatt İstanbul – Maçka Palas

Park Hyatt İstanbul – Maçka Palas

Maçka Palas, Şişli Nişantaşı’nda, Maçka Caddesi ve Bronz Sokak’ın kesiştiği yerde yükselir. Bina 1922 yılında, Türkiye’ye demiryolu müteahhitliği yapmak için gelen zengin tüccar Vincenzo Caivano tarafından yaptırılmıştır. Yapının mimarı olan İtalyan asıllı Guilio Mongeri, 1849 yılında İstanbul’a göçen İtalyan levanten bir ailenin torunudur.

Yapıldığı dönemde karşısında İtalyan konsolosluğu bulunduğu için buraya gelen diplomat veya misafirlerin Maçka Palas’ı kullanacağı düşünülmüş ama binanın inşaasından kısa süre sonra Cumhuriyet ilan edilince, büyükelçilikler yeni başkent Ankara’ya taşınmış, dolayısıyla Maçka Palas bu amaç için hiç kullanılamamıştır.

Maçka Palas, Sultan Abdülmecit’in torunu Münire Sultan’a ait olan sarayın bulunduğu araziye, konaklardan büyük apartmanlara geçişin yaşandığı dönemde yapılmıştır. Guilio Mongeri,Teşvikiye’nin göbeğinde yükselen bu ihtişamlı yapıyı inşaa ederken, Milano saraylarından etkilenmiştir. 68 daireli, 8 katlı bir bina olan Maçka Palas’a, inşaatı biter bitmez suyu, elektriği, havagazı,kaloriferi bağlanmış ve asansörleri İtalya’dan getirtilmiştir. 1934 yılındaki büyük Teşvikiye yangınından sonra pek çok aile Maçka Palas’ın bodrumundaki boş odalara yerleştirilmiştir.

macka_palas_park_hyatt_istanbul

Yıllar geçtikçe Maçka Palas pek çok ünlüye ev sahipliği yapmıştır. Örneğin ünlü romancı Kerime Nadir, ailesi ile uzun seneler Maçka Palas’da ikamet etmiştir. Türk müziğinin sevilen çifti Fahire- Refik Fersan da, çocukları ile beraber bir süre burada oturmuşlardır. Ünlü yazar şair-i azam Abdülhak Hamit Tarhan, 5 Kasım 1925’den öldüğü tarihe kadar, Maçka Palas’ın altı  numaralı dairesinde kiracı olarak oturmuş, eşi Lüsyen Hanım’la verdiği çay davetleri ve edebi toplantılar; bu dairede gerçekleşmiştir. Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın oğlu Turgut Bayar, ünlü sporcu ve spor yazarı Turgay Şeren, İstiklal Marşı’nın bestecisi Zeki Üngör, ilk spor spikerimiz Sait Çelebi, Prens  Reşit Benayat, İttihat ve Terakki’nin Maliye Nazırı ve Galatasaray Lisesi öğretmeni Tahir Erer, İngiliz Warrington ailesi ve Almanya’da felsefe doktorası yapmış olan Safiye Erol, Maçka Palas’da yaşamış isimlerden bazılarıdır.

Caivano 1967 yılında hayatını kaybedince, Maçka Palas’ın idaresi oğlu Achille Caivano’ya geçmiştir. A. Caivano, binayla babası kadar ilgilenmeyince, Maçka Palas eski ihtişamını kaybetmeye başlamış; binanın  alt katlarında, Necmi Rıza çiçekçiliği, İstasyon Sanatevi, Kuaför Cemal Şenelmas, Palazzo kafe gibi mağazalar açılmaya başlamıştır. 1972 yılında alt bahçe ve tenis kortu İbrahim Polat’a satılmış ve Polat Palas inşaa edilmiştir. Bu esnada bahçedeki bütün ağaçlar kesilmiş, daha sonraları tenis kortunun yerini bir otopark almıştır. 1978’den sonra iyice bakımsız kalan Maçka Palas, 1994’de Doğuş Holding’e satılmıştır.1996 ‘da geniş çaplı restorasyon geçiren binanın,bu çalışmalar sonunda  üst katları ofis olarak kullanıma açılmıştır.

Bugün Armani ve Gucci mağazalarına ev sahipliği yapan tarihi Maçka Palas, 2008 yılında Doğuş Holding tarafından lüks bir butik otele dönüştürülmüştür. Amerikalı mimar Randy Gerner, ilk otel tecrübesi olan Park Hyatt Maçka Palas’da, binanın dışını aynen korumuş, içini ise büyük ölçüde yenilemiştir. 90 odaya ve geniş iç mekanlara sahip otelin, ceviz, bej ve grinin hakim olduğu şık bir dekorasyonu vardır.

macka_palas_park_hyatt_istanbul_8_Haziran_2013

 

 

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

One comment

Sim

Cok guzel bir site ozellikle benim cocuklugum Mackapalas’ta gectigi icin yazilanlardan bilgi edinmem mutlu etti. 12 odalli yuksek tavanli bir evde buyudugum o guzel binada yasayip arkadaki tenis kordunda tenis oynadigim icin kendimi cok sansli dusunuyorum.

Tesekkurler,

Sim

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir