degisti.com

zamanla her şey değişir…

Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii – Kuleli Camii

Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii – Kuleli Camii

Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii, Çengelköy(http://www.degisti.com/index.php/archives/4037) ile Vaniköy arasında, Kuleli Askeri Lisesi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/591) hemen yanı başında yer alır. Boğaziçi’nin(http://www.degisti.com/index.php/archives/511) en güzel yalı camilerinden biri olan Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii, Kulebahçe Mescidi, Kuleli Ocağı Mescidi ve Kuleli Camii olarak da bilinir. Yapı, III.Ahmet dönemi Kaptan-ı Derya’lık yapmış olan, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın damadı Nişancı Mustafa Paşa tarafından 1720 yılında inşaa ettirilmiştir.

Cami, kareye yakın dikdörtgen planlı ve kagirdir. Bir merkezi kubbe ve bu merkezi kubbenin köşe boşluklarında yer alan dört küçük kubbeyle örtülüdür. Harim, mihrap cephesi ve yan cephelerdeki, yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlanmaktadır. Ahşap çatılı yapıya, ahşap son cemaat yeri ve hünkar mahfili 1837’de II. Mahmut tarafından ilave ettirilmiştir.

Fevkani camiinin girişi, her iki yanda üçer pencere, üst katında ise ikişer pencere ile simetriktir. Caminin gördüğü pek çok onarıma rağmen, ampir üsluba sahip mihrap, ana hatları ile özgünlüğünü korumuştur. Minber ve vaaz kürsüsü ise sonradan eklenmiştir. Caminin minberini Hattat Hasan Efendi yaptırmıştır.

Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii, 1990’ların başında esaslı bir onarımdan geçmiş; bu çalışma sonrası, son cemaat yerinin üstü kadınlar mahfili olarak düzenlenmiştir. Ahşaptan yapılmış olan bu bölüme son cemaat yerinin sağından basamaklı bir girişle ulaşılmaktadır. Sonradan yapılmış olan bu bölümlerde pencereler, kagir bölümdekinden farklı olarak dikdörtgen sövelidir. Caminin sağ tarafında yer alan ve denize bakan Hünkar Mahfili, günümüzde imamevi olarak kullanıldığından, özgünlüğünü yitirmiştir.

Minare, caminin sol tarafında, ahşap ilave kısma taşmadan, ana gövdeye bitişik olarak yükselmektedir. Kaidesinde iki sıra tuğla, bir sıra taş kullanılmıştır. Gövdesi düzgün kesme taştan olan minarenin, iç ve dış bükey hatlarla geçilen konsolun ardından, şerefesi oldukça yalındır.

kuleli_kaymak_mustafa_pasa_camii

 

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

One comment

ayfer

Mustafa Paşa, hayatı boyunca kendi adına bir cami yaptırma isteği duymuş. Bu isteğini de yaptırdığı bu cami sayesinde gerçekleştirmiş.

Fırsat bulunca bu şirin camiyi yakından görmeye gideceğim mutlaka…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir