Sirkeci Garı
Sirkeci Garı, İstanbul’da aynı isimli semtte yer alır. TCDD’nin, Haydarpaşa Garı ile birlikte İstanbul’daki iki ana istasyonundan biridir. Sirkeci Garının bulunduğu yerde, daha önce geçici olarak yapılan küçük bir istasyon vardı. Sultan II.Abdülhamit’in, Alman mimar August Jasmund’a inşaa ettirdiği şimdiki gar binasının temeli 11Şubat 1888’de atılmıştır. İnşaatı 1890’da tamamlanan yapı, 3Kasım 1890’da hizmete girmiştir.
Açılışını, II.Abdülhamit adına Ahmet Muhtar Paşa’nın yaptığı gar, 1.200 metrekarelik bir alan üzerine inşaa edilmiştir. Bina, l9.yüzyılda Avrupa’da moda olan oryantalist mimarinin, İstanbul’daki en ihtişamlı örneklerinden biridir. Bu mimari anlayışına göre tasarlanan görkemli binanın kaidesinde granit, cephesinde beyaz mermer ve Marsilya-Aden’den getirilen tuğlalar; büyük pencere kemerleri içinse pembe ve siyah mermer kullanılmıştır. Farklı İslam ülkelerinin mimari üsluplarının da bir arada kullanıldığı cephelerde, pencere ve kapı açıklıkları çeşitli kemerlerle süslenmiştir.
Dış cephe düzenlemesinin en göz alıcı unsurları ise dairesel kemerli ikiz pencereler üzerine yerleştirilmiş olan büyük birer gül; pencereyi çerçeveleyen, Magrib mimarisinden esinlenilerek yapılmış sivri at nalı ve basık Bursa tipi kemerlerdir. Garın oldukça büyük iç mekanları da, yine ferah ve görkemli bir şekilde tasarlanmıştır. Perona yahut denize açılan kapı ve pencerelerin üzerleri renkli vitraylarla bezelidir.
Garın ön cephesinde 2 saat kulesi bulunmaktadır. Binanın yan cephesinde, garın hizmete girdiği tarih, hem Rumi takvime hem de Miladi takvime göre yazılmıştır. Garın lokantası 1950’li ve 1960’lı yıllarda tanınmış yazar, gazeteci ve diğer şahısların buluşma noktası olmuştur. İnşaa edildiği yıllarda sahile çok yakın olan Sirkeci Garı’nın, çevresi geçen zaman içinde büyük bir değişime uğramıştır.
Sirkeci Garı içerisinde, 23 Eylül 2005 tarihinde açılan İstanbul Demiryolu Müzesi; Türkiye’de, içinden tren geçen tek müzedir. Gar binası içinde yaklaşık 45.50 metrekarelik bir alanda yer alan müzede, 300 kadar eser sergilenmektedir. Müze; pazar, pazartesi ve bayram günleri dışında her gün açık olup, girişi ücretsizdir.
12 Eylül 2012 – Sirkeci Garı restorasyonu
Leave a Reply