degisti.com

zamanla her şey değişir…

Atatürk Müzesi – İnkılap Müzesi – Şişli Atatürk Evi

Atatürk Müzesi – İnkılap Müzesi – Şişli Atatürk Evi

Atatürk Müzesi, Şişli’de(http://www.degisti.com/index.php/archives/15379) Halaskargazi Caddesi üzerinde yer alır. 1900’lü yılların başında yaptırılan bu ev, Mustafa Kemal Atatürk`ün Milli Mücadele çalışmaları sırasında(Aralık 1918-16 Mayıs 1919)  kiracı olarak yaşadığı evdir.

Yapı 1924’de, eski valilerden Tahsin Uzer tarafından satın alınmış ve girişine Atatürk’ün 1919’da burada oturduğunu gösteren bir tabela konmuştur.28 Mayıs 1928’de İstanbul Belediyesi’nin mülkiyetine geçen ev, 15 Haziran 1943’de, İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından, Atatürk İnkılap Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sona erip, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalandıktan sonra Mustafa Kemal Suriye cephesinden ayrılmış, 13 Kasım 1918 ‘de İstanbul’a gelmiştir. O tarihlerde şehir İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan Kara ve Deniz Kuvvetlerinin işgali altındadır. Mustafa Kemal önce Pera Palas Oteli’nde(http://www.degisti.com/index.php/archives/7739) bir daireye yerleşmiş, sonra yakın dostu Salih Fansa’nın Beyoğlu’ndaki evinde misafir kalmış, akabinde Şişli’de Madam Kasabyana ait olan üç katlı evi kiralamıştır. Daha sonra annesi ve kız kardeşini de yanına alan Mustafa Kemal, evin üçüncü katını onlara ayırmıştır. Kendisi orta katta oturmuş, bu katın arka bahçeye bakan odasını da yatak odası olarak kullanmıştır. Büyük salonu, toplantı odası olarak ayırmış, alt kattı ise yaverine vermiştir. Mustafa Kemal, İstanbul’un düşman işgali altında bulunduğu bu karanlık günlerde, evinde arkadaşlarıyla birlikte sık sık gizli toplantılar yapmış, 16 Mayıs 1919 tarihine, yani Samsun’a hareketine kadar bu evde oturmuştur.

Mustafa Kemal, Anadolu’ya geçtikten ve Ankara’ya yerleştikten sonra, Şişli’deki ev Tahsin Uzel’e geçmiş, 1942 yılında İstanbul Belediyesi, İnkılap Müzesi kurmak üzere evi Uzel’den satın almıştır. Bina İstanbul Belediyesi tarafından onarılıp, 1943 yılında İnkılap Müzesi olarak ziyarete açmıştır.  1960 askeri yönetimi sırasında, Belediye Başkanı Refik Tulga’nın girişimiyle onarım gören müze, 9 Ocak 1962’de geçirdiği yangın tehlikesinden sonra onarılarak 4 Mart 1962’de tekrar açılmıştır. Bina 1977’de belediye tarafından Turing Otomobil Kurumu ve İş Bankası’na restore ettirilmiştir. Oldukça geniş kapsamlı olan bu çalışmalar sırasında yapı, kapı tokmaklarından camlarına kadar 1910’lu yılların üslubuna uygun olarak yapılmış ve akabinde 19 Mayıs 1981’de tekrar ziyarete açılmıştır.Müze 1989 yılında onarım amacıyla tekrar kapatılmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kez daha restore ettirilerek, 1991 yılında yeniden hizmete girmiştir.

Müzede Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar geçen yaşamı ile ilgili fotoğraflar, kullandığı giysiler ve eşyalar, Atatürk ve inkılaplarla ilgili belgeler, Milli Mücadele ve Atatürk tabloları sergilenmektedir. Ayrıca Atatürk ve devrimlerle ilgili belgeler, Milli Mücadeleyi yansıtan Atatürk ile ilgili tablolar da, onları tamamlamıştır.

Müzedeki sergileme şöyledir: Binanın girişinde, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile Atatürk’ün bir yazısı vardır. Yemek odasında milli mücadele ile ilgili tablolar yer alır. Oturma odası duvarlarında, Atatürk’ün doğumundan 1. Dünya Savaşına kadar hayatına ait fotoğraflar bulunur.

Müzenin birinci katında Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Amasya Tamimi, Erzurum  Kongresi (23 Temmuz–7 Ağustos 1919), Sivas Kongresi’nde giydiği jaketatay, yeleği, 1918 yılında Karlsbad’da satın aldığı ceket, Anadolu’da çıkan iç isyanlar, Sevr Antlaşması, I. ve II. İnönü Savaşları, Eskişehir-Kütahya-Sakarya savaşları, Atatürk’ün 1920’li yıllarda giydiği Skoç takım elbisesi, kalpağı, potinleri, termosu, mareşal üniforması, astragan kalpağı, rugan çizmesi, çamaşırları, mecliste saltanatın kaldırılışı sırasında kullanılan kalemler, not defteri, kalemtıraş ve maktaı, Nutuk’un ilk baskısı (1927), Gazi Mustafa Kemal Paşa adına Ankara’da hazırlanmış nüfus kâğıdı, Amerika devlet başkanı Roosevelt’in Atatürk’e hediye ettiği müzik dolabı ile Büyük Taaruz ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

Müzenin ikinci katında; V.Pisani’nin Yunanlıların İzmir’e çıkışı ile ilgili Kurtuluş Savaşı’nda yaralılara bakan kadınlar, göçlerle ilgili tabloları, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin maketi, altın kaplama sigara tabakası, Lozan etiketli smokini, frakı, son yıllarında giydiği süeter, yazlık giysileri, K.A markalı ipek gömleği, madalyaları, plaketler, kahve fincanı, kartvizitleri, Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul’a ilk gelişinde belediyede imzaladığı defter (9 Temmuz 1927), İbrahim Çallı’nın Atatürk portresi (1937), İbrahim Ferit’in, Ressam Emin’in Atatürk portreleri, Zeki Kocamemi’nin Atatürk’ün cenaze merasimi ile ilgili tablosu (1939) bulunmaktadır.

Şişli Atatürk Müzesi, Pazar ve Perşembe günleri hariç hergün, saat 09:00 – 16:00 arası ziyarete açıktır.

Şişli Atatürk Müzesi, restorasyona alınması nedeniyle 2014 yılının sonuna kadar ziyarete kapalıdır.

Inkilap_Muzesi_Ataturk_Muzesi_Sisli_Mart_2013

Inkilap_Muzesi_Ataturk_Muzesi_Sisli

sisli_atatürk_muzesi

Paylaşmak ister misiniz ?

Admin

Website:

3 comments

deniz

Gerçekten çok güzel gidip gezilmesi gereken bir yer. Farkettimde ordan geçen insanlar 5 dk ayırıp nasıl özgürce , bağımsız yasadıkları yerin tarihiyle ilgilenmiyor. kafalarını çevirip bakma tenezzülünde bile bulunmuyorlar çok yazık.

Kimi

Gidin, gezin. Bedava. Süre sınırı da yok. Bir sürü pul, belge, kostümün yanı sıra Vittorio Pisani imzalı muhteşem resimler de var üst katta. Evin kendisi zaten ayrı bir güzellik. AVMlerde vakit öldürmenin size bir faydası dokunmaz gençler, azıcık tarihinizle ilgilenin.

Hüseyin ihsan Dinç

Herkesin görmesi gereken bir müze. özellikle gençlerin de Atalarının evini görmeleri gerekiyor, yoksa Avm’leri ve diğer eğlence yerlerini gezmenin sonu yok, biraz geçmişimiz hakkında bilinçlenmeleri gerekiyor.
Tarih sadece okumakla değil, yaşamakla, geçmişin havasını tenefüs etmekle öğreniliyor.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir